Šola zdravja

Skupina Šola zdravja Vezenine Bled je bila ustanovljena 5.12.2022. Skupino sestavljajo ponosni domačini iz Blejskega kraja, k z največjim veseljem sprejmejo tudi tiste, ki so se nedavno preselili na Bled. Skupina je postala trdno povezana družba, kjer se vsakdo sprejema tak, kot je, in vsak posameznik predstavlja nepogrešljiv košček v barvnem mozaiku skupnosti. Tisti, ki so iskali občutek skupnosti, domačnosti in povezanosti, so ga našli prav v okviru skupine Šole Zdravja. Živahno vzdušje in topla skupnost, ki so jo ustvarili skupaj, sta temelj skupine.

KAJ JE DRUŠTVO ŠOLA ZDRAVJA?

Projekt Društva Šola zdravja deluje že od leta 2006, ko je nastala prva skupina v Celju.

Osnovna dejavnost je jutranja telovadba »1000 gibov«. Tako ohranjajo in izboljšujejo zdravje prebivalcev. Skrbijo za spodbujanje rednega gibanja in telesne vadbe, ohranjajo zdravje za dolgo samostojno življenje, povečujejo delež gibalno aktivnega prebivalstva, vračajo voljo do življenja osamljenih in starejših osebam, krepijo psihofizično kondicijo starejših, preprečujejo potek kroničnih bolezni ter prispevajo k zmanjšanju tveganj za razvoj depresivnih in anksioznih motenj.

Prepoznavni znak je oranžna barva in razgibavanje vsako jutri ob 8:00 zunaj na prostem, v bližini vašega doma v vseh letnih časih. Razgibavajo vas usposobljeni prostovoljci s pomočjo strokovno izobraženega kadra.

Društvo Šola zdravja si prizadeva jutranje razgibanje pripeljati v vsak kraj, vas in naselje povsod po Sloveniji. Tako spodbujajo ljudi k boljši skrbi za zdravje in medsebojno povezovanje.

KDAJ in KJE se razgibavamo na Bledu?

Polurno jutranje razgibavanje poteki pozimi od 8.00 do 8.30 ter 7.30 do 8.00 poleti pred Medgeneracijskem centrom Vezenine Bled.

KDO se lahko vključi?

V naše društvo se vključijo ljudi, ki želijo kaj narediti za svoje zdravje in vsak se razgibava po svojih zmožnostih in sposobnostih.

KAKO se razgibavamo?

Vaje so preproste in primerne so za vsakogar. Vodijo jih usposobljeni prostovoljci s pomočjo strokovnega kadra. Gre za sklepne vaje, ki jih je sestavil dr. Nikolay Grishin, in se imenuje »1000 gibov«. Vse vaje se izvajajo stoje. V 30 minutah se razgibajo vsi sklepi telesa in vse mišične skupine. Začne se pri dlaneh, konča pri podplatih. S tem se ohranjajo funkcionalne sposobnosti in se doseže boljša gibljivost, okretnost telesa ter ravnovesje.

Več informacij na: https://solazdravja.com/

Prispevek o skupini Šola Zdravja Vezenine Bled