O Medgeneracijskem centru Vezenine Bled

Medgeneracijski center Vezenine Bled se nahaja na območju Seliše, ki je bilo vrsto let degradirano območje, kjer je delovala zelo uspešna tovarna Vezenine Bled, v katero je bilo vpeto veliko lokalnih družin in prebivalcev iz Bleda in okolice. Medgeneracijski center Vezenine s svojo vsebino in podobo ohranja spomin na tovarno, ki je pomemben del kulturne zgodovine kraja. Na tovarno Vezenine pa se navezuje tudi arhitekturna oblika fasade, kjer je moč videti abstrakcijo enega od vzorcev čipke.

Temu je namenjena razstava v avli centra, o nekdaj uspešni tekstilni tovarni Vezenine Bled (1924-2004), po kateri je center tudi dobil ime. Razstavo z naslovom »Vezenine Bled, osem desetletij industrije čipk in vezenin« je pripravil Gorenjski muzej Kranj, ki hrani predmete iz zapuščine tovarne Vezenine Bled.

Zloženka o tovarni Vezenine Bled

Vloga Medgeneracijskega centra Vezenine Bled je združevanje in povezovanje različnih generacij, kjer se občani in občanke izobražujejo, družijo, ustvarjajo ter kvalitetno preživljajo prosti čas.

Medgeneracijski center Vezenine Bled je v lasti Občine Bled, ki je pred leti zaradi potreb dviga kulturne in družbene dejavnosti, zasnovala večnamenski center, namenjen zagotavljanju sodobnega prostora v središču Bleda. Občina Bled deluje kot osrednji koordinator različnih dejavnosti znotraj objekta in predstavlja ključno povezavo med stalnimi uporabniki, ki so Knjižnica Blaža Kumerdeja Bled, Medgeneracijski center Bled (LUR) in Dom dr. Janka Benedika, občasnimi uporabniki (podjetja, zavodi, društva, klubi, rekreativne skupine, organizacije in skupine ter druge fizične in pravne osebe) ter uporabniki co-workinga oz. sodelovalnice.

O stavbi:

Primer dobre prakse trajnostne naravnane in ekološke gradnje
Skoraj nič energijska stavba
Ogrevanje s toplotno črpalko voda-voda
Ustreza najvišjim kriterijem Eko sklada
Skoraj v celoti grajena iz lesnih materialov ter materialov mineralnega izvora

Investicija:

Skupaj: 4.688.454,26

  • Nakup pohištva: 615.511,11
  • Novogradnja: 3.556.869,94
  • Nakup zemljišč: 274.012,00
  • Investicijski nadzor: 29.097,00
  • Načrti in druga projektna dokumentacija; 119.935,34
  • Plača drugih storitev in dokumentacije: 93.028,87